Akte Burgerlijke Stand of paspoort volgen?

Principe

  1. Onze akten van de burgerlijke stand moeten steeds de juiste naam van een persoon bevatten. De naam van een persoon wordt bepaald door het recht van het land waarvan die persoon de nationaliteit bezit en niet door zijn paspoort.
  2. De geboorteakte bevat de naam van de persoon en stelt de naam, geboortedatum en -plaats vast. Andere akten stellen andere feiten vast zoals huwelijk, overlijden of erkenning of naamsverandering.
  3. Ideaal bevat het rijksregister dezelfde correcte naam. Indien niet, en het rijksregiser bevat volgens de onderrichtingen van Binnenlandse Zaken de letterlijke weergave van het reisdocument van de vreemdeling (dat niet overeenkomt met zijn correcte naam), dan is het wat het is …

Aanvaardbare verschillen

Als akte en rijksregister verschillen, kan het enkel over verklaarbare feiten gaan.

Bv.:

Het voorbeeld van Angola is een technische beperking van het productieproces van Angolese paspoorten. Hoewel een Angolees in het algemeen de naam van zijn beide ouders heeft, kan de overheid daar technisch maar een naam opnemen, dus de tweede naam staat bij de voornamen.

Volledige dossiers

Andere problemen los je op door volledige dossiers samen te stellen.

Als een naam of datum of plaats niet overeenkomt tussen twee akten of tussen akte en paspoort, dan vraag je een verklaring.

Bv.

Bv.:

Bekijk elk dossier (nationaliteit, huwelijk, erkenning, opmaken buitenlandse akte, …) vanuit het oogpunt dat je de akte in DABS moet opmaken. Om dit te kunnen doen, moet de ‘puzzel’ van de geschiedenis van de staat van de persoon duidelijk zijn.

Transliteratie

Een verschil in transliteratie is geen verschil in naam.

Gebruik steeds de in het land courante gebruikte transliteratie. Vraag geen nieuwe vertalingen tenzij je meent dat ze niet correct zijn.

Bv.:

Bv.:

Geboorteplaats

Neem steeds de plaats van geboorte, huwelijk en overlijden op. Neem geen gebruiken over van andere landen over plaatsnamen registratie.

Bv.:

Bv.:

Bv.:

Nationaliteitsverklaring

Let op, bij nationaliteitsverklaring stoot je op artikel 15§1, 4de lid WBN: “Indien de schrijfwijze van de naam of voornaam van de vreemdeling niet identiek is in het bevolkingsregister, vreemdelingenregister, strafregister of de voorgelegde documenten, wordt de aanvraag opgeschort totdat de schrijfwijze in alle registers en documenten gelijk is gemaakt.”

Dat betekent dat je het rijksregister aanpast naar de correcte naam van de persoon op het moment hij of zij de verklaring aflegt, ook als dit niet overeenkomt met de onderrichtingen van Binnenlandse Zaken.
Als je dit niet zou doen, wordt het dossier oneindig opgeschort en ontneem je het recht om de Belgische nationaliteit aan te vragen.

Dit doe je uiteraard enkel voor de bovenstaande verklaarbare verschillen en niet voor identiteitsfraude en of onverklaarbare verschillen.